Tuomas Tuure

Älä äänestä väärin

Kunnallisvaaleissa päätetään monista tärkeistä asioista, kuten kaavoituksesta, sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä sekä liikenteestä.

Keskitytään siis ehdokkaiden mielipiteisiin oikeista kysymyksistä ja unohdetaan tarpeeton jeesustelu.

Kunnallisvaaleissa ei päätetä eurokriisistä, kansaneläkkeen tasosta, varuskuntien lakkauttamisista tai kiintiöpakolaisten määrästä. Vaalikoneet, joissa keskustellaan näistä tai kysytään ehdokkaan lavatanssitottumuksista, ovat käsittämätöntä sumutusta.

Demokratian keskeinen ongelma on virkamiesvaltaisuus. Kun valtuutettu tai lautakuntalainen ei ehdi perehtyä esityslistaan, saamme tietojärjestelmämiljardien kaltaisia murheenkryynejä.

Kun valtuutettu tai lautakuntalainen ei ehdi tai viitsi perehtyä asioihin, päätetään kaikki vailla poliittista vastuuta olevien virkamiesten toimesta. Tämä on päivän demokratian suurin haaste.

Tulevaisuudessa pääkaupunkiseudulle on saatava suorilla kansanvaaleilla valittu pormestari, jonka esikunta kootaan eri puolueiden edustajista vaalituloksen mukaisesti.

Näin saamme aidosti poliittiset kasvot ja kaupunkia hallitsevan johdon, jonka äänestäjät voivat taas halutessaan vaihtaa. Nykyjärjestelmässä on vaikeaa hahmottaa poliittisten päätösten ja virkamieskoneiston suhdetta, mikä vähentää vuosi vuodelta vaalien merkitystä.

Kieltäydyn tässä vaiheessa keskustelemasta kunnallisvaaleissa mistään kysymyksestä, josta kaupunginvaltuusto ei päätä. Haastan muut samaan.

Jos ehdokas yrittää keskustella eurokriisistä: Vaihda vaalitelttaa

En muuten käy lavatansseissa (MTV3:n vaalikone), sillä yllän vain sepalusten korkeudelle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Susanna Kinnunen

"Demokratian keskeinen ongelma on virkamiesvaltaisuus. Kun
valtuutettu tai lautakuntalainen ei ehdi perehtyä esityslistaan, saamme tietojärjestelmämiljardien kaltaisia murheenkryynejä."

Amen.

Vihreät ovat kyllä käsittääkseni aika tavalla meritokraatteja, eivät niinkään demokraatteja. Arvostavat siis koulutetun ihmisen päätöstä enemmän kuin kansan mielipidettä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Suomessa kansa on melko hyvin koulutettu.

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen

Olemme näemmä olleet tekemisissä erilaisten vihreiden kanssa. Minun kokemusteni mukaan perusteluiltaan paras argumentti voittaa, eikä sen esittäjän titteleillä ole merkitystä. Jos "kansa" (kuka?) on sitä mieltä, että Aurinko kiertää Maata, ei se tarkoita, että Aurinko kiertää Maata, vaan että "kansa" on siinä asiassa väärässä.

Itse blogikirjoitus on oikealla asialla, mutta pahoin pelkään, että turhaan. Osa ehdokkaista todennäköisesti valitsee vaaliteemoikseen kunnallisvaaleihin kuulumattomia teemoja, ja jos media ei heitä huomaa, alkaa itku puolueellisuudesta.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

Periaatteessa olen samaa mieltä. Eurokriisi kuitenkin havainnollistaa yhtä toista ongelmaa, jolla kyllä on merkitystä kuntatasollakin. Esittäisin tämän kysymyksen jokaiselle kansanedustajana toimivalle kunnallisvaaliehdokkaalle, jos sellaisia omassa kaupungissani olisi (mutta kun ei ole niin en esitä).

Jos puolueesi vaatii sinua äänestämään vastoin äänestäjälle antamaasi lupausta, miten teet?

Jyri Terttu

Usein äänestyspäätös tehdään kuitenkin mielikuvien perusteella.

Veikko Vitikainen

Itse kysyn aina kunnallisvaaliehdokkaalta mitä mieltä hän on nykyisen eurogriisin hoidosta hallituksessa. Jos ehdokas on varauksetta sitä mieltä, että hallitus on hoitanut moitteettomasti Suomen osuuden Eurogriisissä, niin tämä ehdokas ei ääntäni tule saamaan.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Tuskinpa kukaan äänestää väärin, jos nyt ei sitten huolimattomuuttaan piirrä väärää numeraalia äänestyslipukkeeseen.

Minä olen aiemmin tehnyt monta äänestyspäätöstä sen avulla, miten hyvin havaitsen ehdokkaan pystyvän loogiseen päättelykykyyn. Aiheenvalinnassa valitettavasti joudun turvautumaan joskus muuhun kuin ydinalueeseen. En minä esimerkiksi aiemmissa kunnallisvaaleissa ehtinyt tenttaamaan ehdokkailta joka ainoaa näkemystä mitä kaikkea vastaan on tiedossa tulevan, tai mitä nyt voisi olla kuviteltavan olevan edessä seuraavalla kaudella.

Valitsin aiheen niin, mistä minulla oli tietoa ja näkemystä. Silloin pystyin paremmin arvioimaan sen, miten loogisesti ehdokas ajattelee - vaikka hänellä ei juuri sillä hetkellä olisikaan kaikki kattava tieto. Kun eteen tulee ongelmia ratkottavaksi niin mukana on myös materiaalia, jonka avulla ongelmia ratkoo.

Käyttäjän TeppoNygren1 kuva
Teppo Nygren

Kuntavaaleissa kannattaisi ehkä katsoa sitä pytyykö ehdokas tuomaan kuntaan mitään uutta ja edistämään kunnan kehitystä.

Jukka Kaulanen

Kunnanvaltuutetuista peräti 23% on kunnan palkkalistoilla ja tämähän alkaa olla jo ongelma. Keskimäärin siis ja monissa kunnissa vielä enemmän. Kuntatyöntekijöiden näkemys on aivan välttämätön asioiden hoidossa, joten tietty prosentti heitä pitää olla, mutta määrän kasvettua liian suureksi he alkavat pyörittää kuntaa kuin perheyritystä.

Pätkätyöläisyyden ja yleensäkin huonontuvan yksityisen työelämän lisääntyessä julkisesta sektorista uhkaa muodostua etuoikeutettu rälssi. Ainakin täällä Espoossa kunnan pomot palkkaavat toistensa vähälahjaista jälkikasvua ristiin eri osastoille. Espoon kuntatyöntekijät alkavat olla jo toistensa näköisiäkin, aivan samoin kuin muinoin Espanjan sukurutsaisen hovin väki alkoi muistuttaa toisiaan.

http://www.kuntalehti.fi/Ajankohtaista/Kuntauutise...

Mika Virtanen

Jos äänestät vanhoja puolueita, niin äänestät mielestäni väärin. Suomen pahin ongelma on mielestäni korruptio ja hyvä-veli-rakenteet. Nämä eivät poistu äänestämällä samoja puolueita ja samoja naamoja sinne yhä uudestaan.

Vaihtakaa ne naamat sinne, jos haluatte pahimmasta ongelmasta eroon. Mielestäni tämä tarkoittaa vanhojen puolueiden täydellistä välttämistä, koska vanhoissa puolueissa on valitettavasti näitä "varmoja" konkareita, jotka menevät läpi ja heidän ehdoilla untuvikkoja siellä sitten viedään.

Omat vaihtoehdot on Perussuomalaiset ja Itsenäisyyspuolue.

Käyttäjän hopokuu kuva
Heikki Hopo Kuusela

"Kunnallisvaaleissa päätetään monista tärkeistä asioista, kuten kaavoituksesta, sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä sekä liikenteestä."
Ihan vaan tiedoksesi; kunnallisvaaleissa ei päätetä yhtään mitään vaan vaaleilla valitaan ne henkilöt, jotka pääsevät sitten valtuustoon vaikkapa näistä mainitsemistasi tärkeistä teemoista keskustelemaan ja sitten keskustelujen pohjalta sitä loputonta niukkuutta jakamaan.

Toimituksen poiminnat