Tuomas Tuure

Vieraskynä: Julkisen pitää oppia yksityiseltä - Siksi Tuomas

"Ihanaa mennä terveyskeskukseen!" Kas siinäpä lause jota harvemmin kuulee. Liian usein julkisia palveluja ei haluta käyttää kuin pakon edessä. Eikä siellä haluta työskennellä kuin pakon edessä.

Kysymys on suurempi kuin miltä se tämän päivän valossa näyttää, koska väestön ikääntyessä julkisten palveluiden tarve kasvaa. Haurastuvat eläkeläiset käyttävät enemmän ja laajemmin julkista terveydenhuoltoa kuin ollessaan työelämässä, jossa perustarpeet hoituvat työterveyden kautta.

Käyttäjämäärien nousu täytyy ennakoida. Koska rahoituksen niukkuus lisääntyy, täytyy ennakoinnin olla ennen kaikkea johtamisen ja organisaatioiden rajua uudistamista. Tämä ei vaadi edes rahaa vaan säästää sitä.

Tässä kysymyksessä yhteiskunnan täytyy ottaa oppia yksityisestä sektorista, josta löytyy toimivia malleja siitä, miten kevyellä organisaatiolla pystytään hoitamaan suuria määriä asiakkaita. Tämän pitäisi olla vaihtoehto yksityistämiselle, mutta päättäjillä ei tunnu olevan kykyä tai tahtoa tarttua kysymykseen. Keskustelu näyttää vaan jämähtäneen ideologisiin poteroihin.

Julkisen terveydenhuollon täytyy nopeasti osoittaa, että se voi olla tehokkaampaa kuin yksityinen. Sillä lähtökohtaisesti sitä se on, omistajille kun ei tarvitse maksaa sijoitetun pääoman tuottoa. Jos julkinen puoli ei tässä onnistu, on talouskysymyksistä johtuen yksityistäminen yhä useammin ainoa tie. Toki sekin voi olla ihan hyvä tie, jos virkamiehet ovat vaativia ja taitavia ostamaan palveluja.

Tämän hankalan vyyhdin purkamisessa tarvitaan päättäjiä, joilla on paitsi laajaa kokemusta palveluiden käytöstä myös vahvaa perehtyneisyyttä asian taustoihin. Myöskään ärhäkästä retoriikasta ja asioiden vimmaisesta ajamisesta ei ole näissä kisoissa haittaa. Tuomas Tuure täyttää nämä kovat vaatimukset.

Jarkko Lehtopelto

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

"Tässä kysymyksessä yhteiskunnan täytyy ottaa oppia yksityisestä sektorista, josta löytyy toimivia malleja siitä, miten kevyellä organisaatiolla pystytään hoitamaan suuria määriä asiakkaita. Tämän pitäisi olla vaihtoehto yksityistämiselle, mutta päättäjillä ei tunnu olevan kykyä tai tahtoa tarttua kysymykseen. Keskustelu näyttää vaan jämähtäneen ideologisiin poteroihin."

Vihdoinkin joku keksii tarttua asiaan, jota itse olen vain hiljaa itsekseni miettinyt. Julkinen sekrori on edelleen jäykkä ja hitaasti ajan mukana kulkeva dinosaurus, mutta fiksuja ihmisiä löytyy kai senkin organisaatiosta? Ensimmäisenä sen pitäisi kuunnella työntekijöitä ja kääntää laivaa enemmän tekijöiden suuntaan - niinhän yksityisetkin toimivat. Niin, ja tekevät jopa voittoja omistajilleen...

Käyttäjän jussikeskinen kuva
Jussi Keskinen

"Tässä kysymyksessä yhteiskunnan täytyy ottaa oppia yksityisestä sektorista, josta löytyy toimivia malleja siitä, miten kevyellä organisaatiolla pystytään hoitamaan suuria määriä asiakkaita."

... kerro lisää

Käyttäjän HeikkiTiri kuva
Heikki Tiri

Tuomas: olen täysin samaa mieltä kanssasi. Hyvä kirjoitus ja erittäin ajankohtainen.

On päivän selvää, että jos esim. terveyskeskusten toiminta luotaisiin nyt ensimmäistä kertaa, niin se olisi kovin erilainen ja erittäin suurella todennäköisyydellä haettaisiin toimintamalleja muiden alojen palveluprosesseista ja käytännön järjestelyistä.

Käyttäjän HarriJuntunen kuva
Harri Juntunen

Hyvä kirjoitus Tuomas. Laajalti levinnyt ajatuspinttymä on, että julkinen = tehoton ja yksityinen = tehokas. Omistamisen muoto ei mitenkään määrittele toiminnan tehokkuutta. Esimerkiksi Helsingin Energia on maailman tehokkaimpia energiayhtiöitä hyötysuhteeltaan ja tästä on merkittävää etua meille kaupunkilaisille.

Terveydenhuollon koko rahoitusmalli pitää uudistaa ja fokus on saatava ennakoiviin toimiin. Tämä tarkoittaa myös sosiaalihuollon jne. mukaanottamista. Johtaminen ja organisointi on uudistettava tästä näkökulmasta.

Krugman ja Stiglitz keskustelevat aiheesta http://www.youtube.com/watch?v=xd0Uz__ebzA. Kannattaa katsoa kohdasta 58.00. Markkinamekanismi ei toimi terveydenhuollossa heidän mukaansa.

Käyttäjän HarriJuntunen kuva
Harri Juntunen
Käyttäjän HarriJuntunen kuva
Harri Juntunen

Toimituksen poiminnat