Tuomas Tuure

Matkakorteista tehtiin huono päätös

Sosiaali- ja terveyslautakunnan keväällä tekemä päätös poistaa vammaisilta ilmaiset matkakortit, joutui syksyn tullen uuteen harkintaan kun asia nousi myös mediassa esille.

Tulin itse sosiaali- ja terveyslautakunnan jäseneksi syksyllä ja onneksi asia nousi välittömästi uuteen keskusteluun. Asia tuntui jääneen keväällä vaille monien luottamushenkilöiden huomioita, sillä se käsiteltiin ison asiakokonaisuuden puitteissa, eikä vammaisneuvostoa kauniista puheista huolimatta kuultu.

Nyt syksyllä asia otettiin uuteen käsittelyyn, mutta ilman mitään järkeviä kokonaislukuja päätösten perusteeksi. Virallisesti ehdotus säästää miljoonan kun sosiaalivirasto ei maksa HSL:lle miljoonaa euroa vuodessa korteista.

Asiaa selvitellessämme kävi ilmi, että keskivertokäyttäjä käyttää lain takaamasta 18 taksimatkastaan kuukaudessa vaan 6 tai 7. Jos nyt matkakortin poisto johtaisi siihen, että keskivertokäyttäjä käyttäisi esimerkiksi 9 tai 10 matkaa, se poistaisi melkein kokonaan tuon miljoonan säästön kun viraston taksikulut lisääntyisivät.

Näin ollen kustannusvaikutus voi olla miljoonan säästö, puolen miljoonan lisäkulu tai jotain muuta. Ilman kristallipalloa tätä ei voi laskea, eikä luottamushenkilöiltä silloin voi vaatia "kustannusvaikutusten selvittämistä" tai "kustannusneutraalia" ehdotusta.

Tänään sosiaali- ja terveyslautakunta kannatti äänin 8 - 4 (olin vähemmistössä) asian jättämistä ryhmien välisiin neuvotteluihin. Toivottavasti niissä tapahtuu edes jokin kompromissi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat