Tuomas Tuure

Kyykytykselle ei näy loppua

Tultuani sosiaali- ja terveyslautakuntaan noin vuosi sitten, olen ollut järkyttynyt siitä linjasta, jolla kaupungin säästöjä on kasattu vammaisten niskaan.

Tässä kronologinen kuvaus tapahtuneesta tähän mennessä:

1) Vammaisten HSL - kortit poistettiin (ennen saapumistani, äänestytimme, mutta nurin 8 - 5)

2) Ennustin tuolloin, että taksikulut tulisivat kasvamaan ja tätä käytettäisiin argumenttina kuljetuspalvelujen leikkauksille

3) Taksikulut ovat kasvaneet

4) Virasto korosti, että HSL voi huolehtia entistä paremmin alennuksista erityisryhmille

5) HSL tyrmäsi uudet alennukset

6) HSL:n pohjassa esitetään sen sijaan, että nykyisistäkin alennuksista luovutaan

7) SHL - matkoja leikattiin

8) ELVA - tukea esitettiin leikattavaksi "kriteerejä tarkistamalla"

9) Irroitettuja matkapäätöksiä esitettiin "tarkistettaviksi", mikä voi tarkoittaa mitä vain

10) Voitimme joulukuussa molemmat asiat, jotta leikkauksia ei tulsii

11) Eilen virasto äänestytti kaiken uudelleen

12) Nyt irroitettuja lähdetään tarkastelemaan, mutta saimme läpi kirjauksen, jonka mukaan etuja ei voida heilkentää tai päätöksiä panna toimeen, ennen kuin kerrotaan konkreettisesti. 

13) Henkilökohtaista apua lähdetään johdonmukaisesti tarkelemaan, mikä varmasti viittaa heikentyvään palvelutasoon. Yritimme saada tähän läpi kirjauksen, jonka mukaan asiasta tuotaisiin esitys lautakuntaan, emmekä antaisi tällaiseen avointa valtakirjaa. Valitettavasti tämä ei mennyt läpi 

Villi arvaus: Seuraavaksi sosiaalihuoltolain mukaiset matkat poistetaan kokonaan ja seuraava eduskunta heikentää vammaispalvelulakia niin, että nykyinen 18 matkan kiintiö vähenee.

Mikäli tästä tulee kylmää kyytiä, niin muistuttaisin taas kerran katsomaan kuka on äänestänyt ja miten. 

Kokoomus on vammaisten kyykyttämisessä ihailtavan johdonmukainen, mutta SDP:n ja Perussuomalaisten linja ei nyt ole selkeä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Lisäisin tähän linkin:

http://www.ts.fi/mielipiteet/lukijoilta/510827/Tie...

Olen kysellyt Maria Tolppaselta sähköpostitse, joka oli eduskunnassa vähän vammaisten asiaa ajanutkin. Hän totesi sähköpostissani, että ettei Turun päätös ollut kovin lainvastainen lain silmissä mutta moraalisella näkökulmalla se oli. Täydellistä ääliömäisten hommaa Turun päättäjiltä.

Onhan se ollut enemmänkin moraalinen näkökulma, kun kaupunki hankki samaan aikaan jäseneilleen iPadit, jotka maksoivat monta sataa euroa. Kun itse jäsenet, valtuustot ja muut olisivat voineet omilla palkoillaan itsekin hankkia ne laitteet. Entisenä yksityisyrittäjänä olen joutunut kouluttamaan useita viittomakielisiä vanhuksia huoltamaan tietokoneen ylläpitoa ja opettamaan heille tekstieditorien, webkameroiden, virustorjunnan, yms. kaikkea mitä he saattavat tarvita elämässään kommunikoida ja he eivät todellakaan tiedä, että minkä tasoista tietokonetta tarvitaan. Usein olen joutunut suosittelemaan paria webkameramerkkiä, jotka varmasti toimisivat, kun nämä ovat ostaneet aivan liian heikot kamerat ja kuvitelleet vian olleen tietokoneessa. Myös asia on ollut päinvastoin, kamera hyvä mutta huono tietokone. Rahaa kun ei riitä ostaa eikä ole osaamistakaan, he vain tilaavat tuntemaltaan paikastaan eli Kuurojen Liiton Support lyh. KL-Supportilta ne tietokoneet, jotta viestintä toimisi kuin ostaisi umpimähkään jostain kivijalkakaupasta surkean masiinan, mikä ei tue sitten mitään.

Äidinkieli on se tärkein asia, koska suomenkieli ei taivu kunnolla mutta viittomalla se taipuu hyvin ja osaavan ammattilaisen avustamana voi varmasti ostaa kunnon koneen hyvään hintaan.

Ikävä kyllä oma säilyttämäni viesti Maria Tolppaselta katosi Google Mailin postisivuiltani bittitaivaaseen ja en ole kyennyt löytämään sieltä muita todisteita, Gmail on muuttunut niin, että se ei enää säilytä yli vuoden ikäisiä ja kysymättä käyttäjältään lupaa poistella kaikkea tärkeitä asioita. Onneksi suurin osa tärkeitä tiedostoja on edelleen ulkoisilla kiintolevyillä tallessa.

Noh, mitä tälle vammaisten ratifiointisopimukselle kuuluu? Kun se on jäänyt vähän syrjään ja hiljaiseksi. Monta vuotta piti sen matka kestää ja vieläkään ei ole saatettu loppuun asti.

Käyttäjän MarkoHento kuva
Marko Hento

Tässä juuri minut ajettiin söhköpyörätuolillani ratikasta ulos. virkamies hkl oli päättänyt että isohkot sähköpyörätuolit ovat vaaraksi kanssa matkustajille ja niinpä loppui itsenäinen matkustaminen helsingissä koskee ratikoita ja busseja.

meiltä viedään vapaus liikkua. lisää taksi matkoja ei saa ja eipä niihin olisi varaakaan opiskelijalla oma vastuut tällä hetkellä 186 eur/kk pakollisista matkoista, luottamustoimien hoitaminen ilman lisä matkoja lähes mahdotonta ja kuvitelma huvikseen kaupungille kokoukseen on sula mahdottomuus. Jos esim haluan käydä kahdessa luottamus toimessani minulle oleellisissa kokouksissa ja palaereissa ja toiminta ryhmissä vaatisi se 12kahden suuntaista eli 24 lisämatkaa kk.
luottamustoimien hoitaminen ilman lisä matkoja lähes mahdotonta ja kuvitelma huvikseen kaupungille kokoukseen on sula mahdottomuus.

kuntoutusta rajoittaa se että ei ole varaa kelakyytien omavastuisiin ja se että kelakyydiksi sopivan auton saaminen tuntuu olevan mahdotonta. Jo sovitty kyyti myöhästyy ja rangaistukseksi saa peruuttamattomasta käynnistä laskun.

Että näin vammaisille helmikuun alussa 2015 helsinki/espoossa.

Tuula Räikkönen

Marko kertoo edellä, että välityskeskus ei pysty välittämään taksia ja rangaistukseksi asiakas saa peruuttamattomasta käynnistä maksun.

Maksu tietenkin on kohtuuton. Asiasta voi ottaa yhteyttä ainakin sähköpostitse ja kirjeitse tässä linkissä näkyvään osoitteeseen http://www.hu-taksit.fi/yhteystiedot.

Toki olisi asiallista, että niin Kela kuin tilauskeskuskin tiedottaisivat sivuillaan selkeästi siitä, että järjestelmän toimimattomuuden takia käyttämättä jääneitten käyntien maksut korvataan ja myös minne voi ottaa yhteyttä.

Mielipahan lisäksi tutkimusten ja hoidon viivästymisesta aiheutuu myös fyysisiä haittoja.

Toimituksen poiminnat