Tuomas Tuure

Ulkoistetaan kaikki apuvälinepalvelut: Annetaan käyttäjän päättää

Sosiaali - ja terveyspalvelujen uudistamisen yhteydessä meillä on mahdollisuus tarkastella ikiaikaisia rakenteita ja kehitellä niihin ratkaisuja.

Tässä yksi: Yksityistäkää kaikki apuvälinetuotanto.

Nykyään ja jatkossakin kepeät apuvälineet, kuten kävelykepit, voidaan jakaa kunnissa tai muutoin lähipalveluna. Vaativan tason apuvälineitä, kuten sähköpyörätuoleja ja nostimia toimittavat nyt sairaanhoitopiirit, jotka lakkaavat olemasta lähivuosina.

Euroopassa ja Yhdysvalloissa apuvälineet ovat laajan käyttäjämäärän sekä markkinamekanismin vuoksi pääsääntöisesti halvempia kuin Suomessa. Internetin ja sisämarkkinoiden ansiosta valtioiden välisillä rajoilla on yhtä vähemmän merkitystä.

Voimme saavuttaa sekä säästöö ettö palveluiden parantumista ulkoistamalla valtakunnallisesti kaiken apuvälinetuotannon. Nykyään asiakkaat ovat syystäkin lohduttoman tyytymättömiä esimerkiksi HUS – apuvälinepalveluihin, kun taas lähetteen yksityiselle puolelle saavat parempaa palvelua.

Erityisesti kiireellisessä tilanteessa päivien odotukset ovat kohtuuttomia, kun ihmiset jäävät kotiensa vangeiksi.

Toivon, että uudistuksessa kokeiltaisiin mahdollisuutta ulkoistaa kaikki apuvälinepalvelut esimerkiksi palvelusetelin avulla ja testattaisiin paranevatko palvelut tai hinta-laatusuhde.

 

Tuomas Tuure, sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen, kunnallisvaaliehdokas (vihr.), Helsinki

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän MerjaNurmiOsTuomi kuva
Merja Nurmi

Ulkoistamista parempi on tehostaa toimintaa. Yksityisellä ei ole käytettävissään mitään sellaista viisastenkiveä, jota ei voisi käyttää myös yhteiskunnallisessa palvelussa. Yksityinen haluaa kustannusten peiton lisäksi tietenkin myös voittonsa. Tehostamalla yhteiskunnallista tuotantoa voidaan päästä yksityistä parempiin tuloksiin, koska rahaa itse apuvälineiden hankintaan ja työntekijöiden palkkaamiseen jää enemmän.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Tarkoittaako vihreät sitä, että työttömät alkavat yhdeksän euron päiväpalkalla valmistamaan apuvälineitä ?

Toimituksen poiminnat